quarta-feira, 3 de fevereiro de 2016

3 courses dinner - Jantar de 3 pratos *Portugues esta abaixo :)

Cooking dinner for friends is always a pleasure to me. I don't do it more often purely because of time (to cook and to gather friends).

But every now and then I do try to elaborate a little and serve more than one course, like the other night when we had 2 friends from work over, it was a pleasure to cook for them and to spend some quality time with special people!

I hope you enjoy the post and the food at some point too!

PS: And this time I remembered to take good pics ;)

1st Course - Bruschetta 



I have used tosted slices of my bread (see recipe on this link of the blog http://oiaquecomidaboa.blogspot.com.br/2015_08_30_archive.html)

and chopped tomatoes and basil, seasoned with olive oil, pink hymalian salt, lime, and a garlic only for fragrance (this tip was Pepper's)

2nd Course - Asparagus Risotto 


The same old risotto recipe with a tip for perfectly cooked asparagus

Chop the asparagus heads on a size like in the picture, then chop the rest of it on smaller bits
Prepare 1,5 liters of vegetable stock (if you're feeling lazy, you may use Knorr) , when it come to boil, through in the asparagus for 2 minutes, I add the heads first and take them out then I add the rest for other 2 minutes and keep them separate as they will be used separated.

Brown some onions on olive oil, add the arborio rice, and some white wine and let it evaporate, once evaporated, start adding the stock shell by shell until it's cooked, add the asparagus bits and turn the fire off.

Decorate with the asparagus heads. I have also used a bit of balsamic vinegar reduction to add taste and to look pretty.

If you want to add cheese please do, I didn't and I think it tastes more delicate without it.

3rd Course - Berry's Cake Jar


Cake 
Bake a plain cake of your choice, I have made a gluten, egg and milk free one but I have changed the recipe too much and didn't keep notes (will be better next time, promise). The recipe is from this book below *50 Vegan Recipes, but I have added Almond milk as it didn't have enough moist.
 

Cream
1 cup of almond milk
1/2 cup of water
1/4 cup of Demerara sugar 
2 table spoons of maze starch
Cook it until nice and thick

Berry's Sauce 
1 packet of frozen berries
250 grams of Demerara Sugar
Take it to simmer until it's sauce gets a jelly consistence

Once they are all ready, intercalate them in a jar of your choice. I always save this jam jars I like, they look really sweet too :)

This entire meal is gluten, milk, meat and egg free ;), therefore, suitable for vegetarians, vegans, and intolerants like me :).

Please enjoy!

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Jantar de 3 Pratos

Cozinhar para os amigos e sempre um prazer para mim, só não faço com mais frequência  por falta de tempo (de cozinhar e de juntar os amigos).

E de vez em quando tento elaborar um pouco e cozinhar mais do que um prato, como em uma dessas noites que recebemos duas amigas do trabalho, foi um prazer cozinhar para elas e passar ótimas  horas batendo papo e comendo.

Espero que aproveitem esta postagem e as receitas em algum momento também ;)

PS: e desta vez lembrei de tirar boas fotos também! Receitas abaixo em português e fotos acima para não  repetir :)

Primeiro Prato - Bruschetta

Eu usei fatias torradas do meu pão (ver receita aqui no blog: http://oiaquecomidaboa.blogspot.com.br/2015_08_30_archive.html)
Piquei tomates e manjericão, temperei com azeite, sal rosa do hymalaia, limão taiti, e um dente de alho inteiro só para aromatizar (dica do Mr Pepper)

Segundo Prato - Risotto de Aspargos 

A mesma velha receita de risotto com uma dica para aspargos cozidos a perfeição!

Pique os aspargos, separando a cabeça como na foto e pique os talos em pedaços menores.
Cozinhe 1,5 litro de caldo de legumes (se quiser pode usar knorr), quando fever, coloque os talos de aspargos por 2 minutos e retire, depois as cabeças por mais 2 minutos e retire, reserve-os separados pois você irá  usa-los separadamente.

Doure um pouco de cebola em azeite de oliva, adicione o arroz arbório, coloque um cálice de vinho e deixe evaporar, ai comece a adicionar o caldo de legumes concha a concha até cozinhar.

Adicione os talos mexa e desligue o fogo.

Decore com as cabeças dos aspargos e eu também usei um fio de redução de vinagre balsâmico para adicionar sabor e decoração.

Se quiser, pode adicionar queijo tipo grana ou parmesão, eu não adicionei e para meu paladar fica mais delicado sem o queijo.

Terceiro prato - Bolo de Pote com calda de frutas vermelhas

Faça um bolo simples de sua escolha, eu fiz um bolo sem glúten, leite ou ovo mas mudei muito a receita e não anotei (serei melhor na proxima, prometo). A receita é do livro abaixo, mas adicionei leite de amêndoas pois não tinha líquido suficiente para ficar como massa de bolo e deu certo.


Creme
1 xícara de leite de amêndoas
1/2 xícara de água
1/4 de xícara de açúcar demerara
2 colheres de sopa de amido de milho
Cozinhar até ter consistência de creme

Calda de frutas vermelhas
1 pacote de frutas vermelhas congeladas
250 gramas de açúcar demerara
Levar ao fogo ate obter consistência de geléia mas com as frutas inteiras

Quando os três estiverem prontos, intercalar em camadas em potinhos da sua escolha. Eu sempre guardo estes potinhos de geléia/mel que gosto, eles são fofos e fica uma gracinha!

Esta refeição não tem glúten, leite, carne ou ovos, portanto é apropriada para vegetarianos, veganos, e intolerantes como eu :).

Aproveite.

Nanda x